SLUITEN
ruimte voor de essentie 2

Ruimte voor de essentie (2)

In mijn vorige blog heb ik aangegeven dat tijdmanagement niet de oplossing is voor drukte, maar dat het vaak juist averechts werkt als je nog meer activiteiten in dezelfde tijd wilt proppen. Tijdmanagement is voor mensen die niet durven te kiezen.

Het belangrijkste is niet hoe we omgaan met onze tijd, maar met onze aandacht. Er zijn verschillende manieren die je daarbij kunnen helpen. Zet je notificaties uit, zodat je niet steeds gestoord word door binnenkomende emails en whatsappberichten. Neem concentratieblokken op in je agenda. Creëer een geluidsabsorberend kantoor of zet zo nu en dan een noise cancelling koptelefoon op. En mediteer regelmatig of doe mindfulness oefeningen, net als 80% van de succesvolle mensen die Timothy Ferriss heeft geïnterviewd voor zijn laatste boek.

Wat voor jou de essentiële doelen zijn

Met aandacht werken dus. Maar waar moet je dan je aandacht aan besteden? Dat kun je pas bepalen als je weet waar het voor jou om draait. Voor managers geldt dat je in de eerste plaats dienstbaar moet zijn aan de mensen met wie je werkt en aan het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Alleen als je duidelijk kunt maken wat je met de organisatie wilt betekenen, kun je als leidinggevende mensen verbinden en ze enthousiast maken. Alleen dan ben je in staat om de juiste gesprekken te voeren met jouw leidinggevende en met je collega’s. Als jij zelf geen heldere doelen en prioriteiten stelt, doet iemand anders dat wel voor je.

Je doelen bepaal je niet door daar zo hard mogelijk over na te denken, maar door in alle rust de ruimte te nemen om ze te ontdekken. Je kunt je persoonlijke doelen bepalen door te kijken naar je verleden, door na te gaan waar je in het heden gelukkig van wordt en door je toekomst te visualiseren. Op organisatieniveau zijn Theory U, Appreciative Inquiry, Open Space en World Cafe manieren om met elkaar het doel te ontdekken. Laloux heeft het in Reinventing Organizations over ‘luisteren naar waar de organisatie van nature naartoe wil en vervolgens de organisatie te helpen daar te komen’. Van planning en control naar aanvoelen en inspelen.

In mijn volgende blog over ruimte creëren voor vernieuwing en andere belangrijke zaken, ga ik in op de vraag waarom je scherpe keuzes moet maken en nee moet leren zeggen.